Onderstaande workshops werden op 9 en 10 juni 2023 aangeboden en door veel gasten bezocht. 

Henk Hendriks van Voedselbos Eerbeek is een enthousiaste ondernemer. Henk heeft zijn voedselbos vanaf het begin helemaal zelf, met behulp van vrijwilligers opgebouwd.
Graag neemt hij u mee op de reis die hij maakt en gaat graag in gesprek met u over het rendabel maken van een voedselbos.

Liesbeth van Bemmel van Voedselbos Benthuizen heeft enkele jaren geleden de overstap gemaakt van een goedbetaalde baan naar een leven als voedselbospionier. Ze geeft cursussen en leidt mensen rond in haar voedselbos. 
Ze weet alles van subsidie en andere tegemoetkomingen en regelingen die kunnen helpen bij de opstart van een voedselbos.

Madelon Oostwoud heeft inmiddels twee voedselbossen; één in Noord-Holland en één in Friesland. Ze is een enthousiaste schrijver die een aantal bekende boeken op haar naam heeft staan. Het Voedselbos en De Voedselbosrand zijn wel de twee meest gelezen werken van haar. Graag vertelt ze hierover.

Martin Slort heeft een prachtig voedselbos in Oudehorne. Hij heeft zijn opleiding in Australië gedaan. Vooral op het gebied van waterbergen en zo lang mogelijk opsparen is hij een professional. Graag vertelt hij over de keuzes die hij op zijn uitgestrekte terrein maakt. Permacultuur zit in hem; hij geeft er zelfs een online cursus voor. Bij ons vertelt hij vooral hoe je water vast kunt houden.

Gert Jan Jansen neemt je mee naar zijn vakgebied. Het ontwikkelen van renderend landschap (zijn website heet zelfs zo) is bijna een roeping voor hem. Een inspirerende spreker die boeit van begin tot eind!
Hij vertelt van alles over commons (meentes), wat het was, hoe het werkt en wat je er nu meer kunt. Hij schreef er een boek over en is nu spreker op ons evenement.

Laurette van Slobbe heeft zich gespecialiseerd op het gebied van wilde planten en hun voedingswaarden. Vandaar dat we deze lezing/workshop ook de ' Planten en hun waarde(n) volle voeding'  noemen.  Ze schreef er diverse boeken over. Samen met u duikt ze dieper in de wereld van voedingswaarden. Uiterst waardevol om dit bij te wonen . 

 

 

Madelon Oostwoud heeft inmiddels twee voedselbossen; één in Noord-Holland en één in Friesland. Ze is een enthousiaste schrijver die een aantal bekende boeken op haar naam heeft staan. Het Voedselbos en De Voedselbosrand zijn wel de twee meest gelezen werken van haar. Graag vertelt ze hierover.

Kaat Biesemans-Hoogewijs is voedselboswachter in Driebergen.  Haar onderwerp is: 

Van reguliere moestuin naar een regeneratieve eetbare tuin: haar zoektocht, met vallen en opstaan, om de reguliere moestuin om te vormen naar een meer natuurlijk eetbaar systeem dat permanent begroeid is en waarbij de bodem niet meer beroerd wordt.
Onder het motto: je kunt beter leren van andermans fouten want je hebt niet de tijd om ze allemaal zelf te maken.

Sjaak Willemstein van De Duurzame Tuin weet alles van fermenteren. In het lentenummer van het Voedselbossenmagazine staat zijn verhaal. Op 'Het gras van de buren' vertelt hij graag over de principes van het fermenteren. Wat je moet doen en wat je juist niet moet doen. Plus wat je ervoor nodig hebt.

We bieden diverse wildplukwandelingen aan. Deze voeren over de uitgestrekte terreinen van De Middengaarde.  Ook het voedselbos wordt uitgebreid meegenomen in de zoektocht naar eetbare planten en soorten. 
Je kunt kiezen uit diverse wildplukgidsen. Ieder van hen is een professionele herborist.

Huib Overmars van Wijndomein De Oude Waalstroom neemt je mee in zijn wereld van de wijnen. Natuurwijnen natuurlijk en alles van Nederlandse bodem. Een beetje proeven van zijn heerlijke wijn is een onderdeel van zijn  lezing. 

Yardonfood en Stichting Groener delen informatie over voedseltuinen. Er wordt uitgelegd wat het inhoudt en welke mogelijkheden er voor iedereen zijn. Maak kennis met de lopende projecten. Voor-inschrijving voor een voedseltuin in uw omgeving is mogelijk.

Stichting Groener start een voedselbos in Spanje. 
We nemen je mee in onze aanloop en aankoop van dit prachtig stukje land in Noord-Spanje. Gelegen op de grens van Catalonië en Aragon hebben we vier hectare prachtig land aangekocht. Naast een olijfgaard in terrassen is er een bodemterrein waar een beekbedding doorloopt. Ook is er een hoger gelegen terras waar naast een voedselbos ook een ruimte is voor community-vorming. Graag kijken we wat we samen kunnen doen. Laten we elkaar inspireren. 

Altijd al eens willen leren hoe je een stripfiguur maakt? Bart van de Kraan van Studio Bajo leert jou dat graag. Vorig jaar dromden de kinderen om hem heen. Prachtig om dit enthousiasme te zien.  Voor kinderen bieden we deze workshop gratis aan. 

Natuurlijk ontmoet je op het terrein vele andere voedselbosliefhebbers. Mensen die houden van het goede, groene leven. Alle ruimte om  je passie,  je ervaringen en  je vragen te delen.